2012. október 9., kedd

Netbook vagy tablet?

Manapság igazi "kütyüvilág" van, szinte napról napra jelennek meg az új technológia csoda eszközök. Praktikus ha kicsi, tud annyit mind egy rendes számítógép, sokat bír, széleskörű a felhasználása és könnyen kezelhető és esetleg még szép is.
Ebbe a kategóriába tartozik a tablet és a netbook is. Azonban melyik lenne a győztes, melyikkel érdemesebb élni?


A tabletek hardvere megfelelőbb energiatakarékosság szempontjából a netbookokénál.  Internetezni csak wireless módon lehet, a vezetékes megoldás szükségtelen és csúnya is lenne. A tableteken minden a központi processzorban van elhelyezve, ettől az előállítás költsége lecsökken. Billentyűzet az érintőképernyőn található (szükség esetén), s a monitor csillogása esetenként zavarhatja a gépelést, de nem is hosszú szövegek gépelésére tervezték. A képernyő nem tartja önmagát, ha olyan szögben kívánjuk használni, tok szükséges.
Súlyuk kicsi, ezáltal igazán mobilisek, de sérülékenyek. Érintőképernyővel rendelkeznek, amely sok esetben megkönnyíti a kezelést, a hagyományos egér-monitorhoz képest. Áruk egyelőre magas, az olcsóbbakról pedig még sok negatív teszt és vélemény jelenik meg.

A netbookok előállítása költségesebb,  hardveresen széttagoltabbak. Teljes értékű PC, így található rajta billentyűzet, önmagát tartó monitor, kényelmesebb a szövegbevitel. Vezetékes és vezeték nélküli internetcsatlakozás egyaránt elérhető, könnyen lehet egeret csatlakoztatni, így az élmény egyre inkább laptop-szerű.
A netbook teljesen úgy használható, akár egy igazi laptop, csak minden sokkal kisebb rajta, könnyebb is, így szállítani sem nehéz, sérülékenység kockázata is alacsony. Multimédia szempontjából praktikusan és kényelmesen vehetők igénybe. Áruk egyre csökken, már viszonylag olcsón is lehet az igényeinknek megfelelő és megbízható példányt vásárolnunk.

Azonban a harc részeként fontos megemlíteni, hogy funkciójuk alapvetően nem egyezik meg.  Míg az egyik egy miniatürizált számítógép, addig a másik olyan akár egy csak telefonálásra nem alkalmas okostelefon.
A használati igény is jelentősen befolyásolhatja, hogy kinek melyik tetszetősebb, praktikusabb, megfelelőbb. Míg az egyik alkalmas akár irodai feladatok ellátására is, addig a másik internetezéshez, programok telepítéséhez, videókhoz, játékokhoz teljesen tökéletes.

Személy szerint egy vitában egyértelműen a netbook mellett tenném  le a voksom. Évek óta élek együtt egyel, s eddig nem volt panaszom rá, sem használat, sem szállítás, sem a képernyő mérete/minősége szempontjából, sem a billentyűzet, sem a memória miatt.
Nemrég közelebbi kapcsolatba kerültem egy tablettel is, amely hihetetlenül könnyű, internetezni (facebook-ozni, híreket olvasni) kiváló, az érintőképernyő kényelmes, a wifi erős.

Mindent összevetve azonban  szerintem egy miniPC jobb választás a tabletnél. Legalábbis egyelőre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése